Pro zdravé opalování bez vrásek pouze SPF nestačí

33E422F1-20C6-4071-8F2A-35363C3D688D

...ale korejská kosmetika ví, jak se sluníčku postavit i bez strachu z tvorby pigmentových skvrn.

Většina z nás se už těší na ty chvilky, kdy usedne na své terasy, do parků nebo do zahrad a bude skrz svou kůži přijímat blahodárný vitamin D ze slunce! Sluníčko je opravdu dobíjející, po jeho bronzovém efektu na kůži touží nejedna z nás, ale současně také tušíme, že vzhledem ke ztenčující se ozonové vrstvě atmosféry může být i nebezpečné. Nebojte, strašit vás s vyšším rizikem tvorby rakoviny nebudeme, ale na dehydratovanou pleť a vyšší pravděpodobnost vzniku vrásek a pigmentových skvrn upozornit můžeme. Ale i to má řešení a když budete používat správnou kosmetiku, nemusíte se bát ani těch nejostřejších paprsků!

Chráníte se před UVA, UVB nebo před UVC zářením? Řada lidí tyto údaje zaměňuje a vlastně netuší, který je ten, jehož by se naše pleť i tělo měly bát. My radíme, chraňte se raději před všemi. Sluneční záření v sobě obsahuje ultrafialové paprsky, které nazýváme UV a které jsou pro tělo nebezpečné. A co ony zázračné krémy s SPF faktorem? Nezaručí nám vůči jejich nebezpečí imunitu? Bohužel. Ty vás totiž ochrání pouze před UVB, ale o tom hezky postupně.

 

SPF není samospásné

UVA záření je během dne v konstantní intenzitě, je zrádnější než UVB, a to především z důvodu, že nás před ním neochrání ani sklo či stín. Bylo, je a zkrátka bude. Právě ono UVA záření může za předčasné stárnutí pleti, tvorbu pigmentových skvrn nebo poškození očí. Abyste se před ním ochránili, zaměřte se při výběru vhodného krému nejen na ochranný faktor SPF, ale především na PA +. Jeho síla se neoznačuje číslicemi jako v případě SPF, ale pomocí znamének plus, jejichž maximum jsou čtyři, tedy PA ++++.

 

Síla přírody nebo chemických laboratoří?

Ještě předtím, než budete v lékárně nebo na internetu hledat ten pravý ochranný krém proti slunci se správnými faktory, je dobré se zamyslet také nad původem produktu. Obecně lze říct, že přírodní opalovací přípravky jsou v mnohých ohledech bezpečnější. Ty vyrobené v chemických laboratořích se totiž dostávají hlouběji do kůže a než se tam dostanou, trvá to až půl hodiny. Proto se aplikace opalovacích krémů doporučuje ještě předtím, než vyrazíte na pláž. Zatímco přírodní produkty fungují jako obranný štít. Kůži nedráždí, nedostávají se do krevního oběhu a paprsky jednoduše odráží jako zrcadlo.

Takže až si příště budete vybírat ten pravý krém pro každodenní nošení i na sluncem prosluněnou dovolenou, nezapomínejte se nad výběrem pozastavit a věnovat dostatek času přečtení etikety. Protože dobám, kdy stačilo kupovat podle SPF, už odzvonilo. Vaše zářivá a vypnutá pleť bez vrásek vám poděkuje!