Co je to pH a proč je pro nás důležité?

 

Pokud se o vaši pleť a o péči s ní spojenou zajímáte, určitě už jste o pH něco slyšeli. Jak vysoké by mělo být, jak ho snížit nebo naopak navýšit… Co to to pH ale vlastně je a proč je důležité?

Co je to pH?

PH je zkratkou pro potential of hydrogen a jedná se o číslo, kterým se v chemii vyjadřuje, zda vodný roztok reaguje kysele, nebo zásaditě, tedy alkalicky. To si určitě ze střední pamatujete!

Kůže je největším orgánem člověka a plocha kůže dospělého člověka dosahuje 1,6 až 2 m2. Naše kůže má být lehce kyselá. Na stupnici od 0 do 14 by se pH mělo pohybovat v hodnotách od 4,5 do 6. Hodnota se ale mění věkem a je odlišná i v závislosti na pohlaví. V mírně kyselém prostředí se však cítí náš největší orgán nejlépe, i jako miminka se rodíme s mírně kyselým pH. Kůže se díky mírné kyselosti dokáže bránit nadměrnému odpařování vody a chránit nás před škodlivými patogeny. Proto jsou pro správnou funkci pokožky důležité i přirozený pot a maz, které jsou součástí kyselého pláště pokožky.

Ani moc, ani málo

Jak poznáte výkyv hodnoty pH v kůži? Pakliže je pH příliš vysoké, vaše kůže může být suchá, s šupinkami, můžete pociťovat nepříjemné pnutí, vaše pokožka může být zarudlá a podrážděná. Naopak je-li pH příliš nízké, vaše pleť bude mastná i při pravidelném čištění, velmi citlivá při aplikování jakéhokoliv produktu a náchylná k ucpávání pórů, pupínkům a akné.

Hlavně v rovnováze

Proč ale k vychylování hodnot pH v kůži dochází? Pravděpodobně je příčinou příliš časté, nešetrné čištění a volba nevhodné čisticí kosmetiky. Pokud byste nevhodnou kosmetiku používali dlouho, může dojít k narušení přirozené bariéry kůže, což je pro zdraví kůže velmi nebezpečné. Volte proto kosmetiku s neutrálním pH, ta podpoří přirozenou rovnováhu kůže a předejde nadměrnému vysoušení i nadměrné tvorbě kožního mazu.

Jak výkyvům pH v kůži předejdu?

Kromě používání kosmetiky s neutrálním pH je pro udržení rovnováhy důležité používat pleťová tonika. Tonikum je totiž pomyslnou hranicí mezi čištěním a péčí. Má za úkol pokožku zbavit zbytků make-upu a vitalizovat ji. Tonika také osvěžují, zklidňují a hlavně – vyrovnávají pH pleti. Tonikum ještě navíc vytváří ochranný filtr a pleť si jeho používáním vytvoří silnou obranyschopnost.

Zkuste například MIRACLETOX Time Rewind Advanced Essential Toner, který najdete na byfemme.cz.